Het Praagse verhaal

Praag, April 2001, Karels Brug

Het begon allemaal in Praag!

Praag en Rome zijn volgens ons de twee mooiste steden van Europa. En velen zullen het met ons eens zijn. Dat is ook waarom we beide steden reeds verschillende malen bezocht hebben.

In april 2001 waren we voor de tweede maal op bezoek in Praag, maar het was die keer die ons leven heeft veranderd. Dus wees voorzichtig wanneer je Praag bezoekt en neem zeker je partner nooit mee naar Karels Brug (Charles Bridge). Hier is wat mij overkwam:

Karels Brug (Charles Bridge ofwel Karlov Most) is waarschijnlijk de meest toeristische plaats in Praag. De brug over de Moldau verbindt de Oude Stad met de Kleine Zijde. Zeker tijdens de zomermaanden vind je op deze brug talrijke straatschilders, straatmuzikanten, verkopers en natuurlijk .....vele toeristen.

Het was Karel IV die in 1357 opdracht gaf tot het bouwen van de 502 m lange brug. En niettegenstaande de brug vandaag 30 beelden telt, duurde het tot 1683 alvorens het eerste beeld, het standbeeld van Johannes van Nepomuk, geplaatst werd.

Dit hele verhaal draait eigenlijk rond dat beeld van Johannes van Nepomuk. Aan de voet van het standbeeld bevindt zich een bronzen plaat met een afbeelding die weergeeft hoe Johannes van Nepomuk destijds op 20 maart 1393, aan handen en voeten gebonden, in opdracht van de koning, in de rivier, de Moldau, geworpen werd. Tal van wonderen worden in verband gebracht met deze moord en volgens de overlevering gaat elke wens die je nu doet bij het aanraken van die beeltenis in vervulling.

Dus mijn vrouw deed niet anders dan die talrijke toeristen die stonden aan te schuiven om de beeltenis van Johannes van Nepomuk aan te raken. Ook zij raakte de beeltenis aan, deed een wens en ik nam een foto.

Later die avond, in één van de talrijke gezellige restaurants in het oud stadsgedeelte, dacht ik terug aan ons bezoek aan de Karels Brug. Ik vroeg haar toen welke wens ze nu gedaan had op die brug?

Met een brede glimlach vertelde ze me haar wens en ik, ........ ik reageerde met: 'God, aub, doe me dat niet aan!

  • Voor het ganse verhaal i.v.m. Johannes van Nepomuk en waarom de koning hem in de revier liet werpen, zie bij links.

  • Zie links voor meer informatie over Praag.

Heusden-Zolder, Augustus 2001

In augustus 2001, nauwelijks 4 maanden na ons bezoek aan Praag, arriveerde onze eerste Mopshond! Ja, de wens die mijn vrouw deed op de Karels Brug bij de beeltenis van Johannes van Nepomuk was dus wel degelijk uitgekomen.

En andermaal besefte ik dat ons leven nooit meer zou zijn zoals het voorheen was!

 

Welkom op onze home page!

Edgard Vangeel, Oktober 2005

 

Home - Nieuws - Marla - Anais - Iluna - Puppies - Onze Gezelschapshonden - Foto's - Geluiden - Historiek - Het Praagse Verhaal - Links - Contacteer Ons - Other Language (English)